Tradecorp | NL https://tradecorp.nl Tradecorp | NL Mon, 18 Jul 2022 07:43:23 +0000 nl-BE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 Tradecorp’s inzet voor de nieuwe Verordening (EU) 2019/1009 https://tradecorp.nl/tradecorps-inzet-voor-de-nieuwe-verordening-eu-2019-1009/ Mon, 18 Jul 2022 07:42:40 +0000 https://tradecorp.nl/?p=5078 Op 16 juli wordt met de nieuwe Verordening (EU) 2019/1009 – de verordening betreffende meststoffen of Fertlisising Products Regulation (FPR) – de Europese markt officieel geopend voor gerecycleerde en organische materialen voor bemestingsdoeleinden en vooral voor biostimulanten. Terwijl biostimulanten voorheen werden beschouwd als onderdeel van gewasbeschermingsmiddelen, erkent deze nieuwe verordening het bewezen potentieel van biostimulanten […]

The post Tradecorp’s inzet voor de nieuwe Verordening (EU) 2019/1009 appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
Op 16 juli wordt met de nieuwe Verordening (EU) 2019/1009 – de verordening betreffende meststoffen of Fertlisising Products Regulation (FPR) – de Europese markt officieel geopend voor gerecycleerde en organische materialen voor bemestingsdoeleinden en vooral voor biostimulanten. Terwijl biostimulanten voorheen werden beschouwd als onderdeel van gewasbeschermingsmiddelen, erkent deze nieuwe verordening het bewezen potentieel van biostimulanten om ook de groei en opbrengst van gewassen te ondersteunen door een duidelijke functionele afbakening te creëren tussen deze categorie en die specifiek voor gewasbescherming. Voor het eerst zullen alle EU-lidstaten dezelfde officiële definitie van biostimulanten voor landbouwdoeleinden hanteren, wat een belangrijke doorbraak betekent voor elk bedrijf dat in deze sector actief is.

Wij prijzen hiervoor het harde werk en de samenwerking van de European Biostimulants Industry Council (EBIC), waarvan Tradecorp een stichtend lid is, met het gemeenschappelijke doel om plantaardige biostimulanten in de verordening op te nemen, ondanks een uitdagend politiek landschap.

Tradecorp International beschouwt dit als een grote stap voorwaarts in de duurzame landbouw en de transformatie van de landbouwsector, en als een belangrijke mijlpaal voor Europa om een voortrekkersrol te spelen in de sector en als referentie te fungeren voor de rest van de wereld op het vlak van landbouwregelgeving. Volgens EBIC melden de meeste marktanalisten dat de Europese markt voor biostimulanten goed is voor ongeveer de helft van de wereldmarkt, gedreven door onder andere een drang naar efficiëntie, de vraag van consumenten naar producten met een verminderde milieu-impact en de mogelijkheid voor biostimulanten om zich te richten op specifieke agronomische behoeften.

Bij Tradecorp steunen we de nieuwe EU-verordening voor meststoffen omdat we vastbesloten zijn een actieve rol te spelen in het leiden van de transformatie van de industrie en het versterken van de circulaire economie en duurzame landbouw, afgestemd op de doelstellingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, de EU Green Deal en de Farm to Fork Strategy“, verklaarde José Alfredo García, Chief Operating Officer, Bionutrition bij Rovensa. “Wij zetten ons in voor al onze stakeholders door een groter gebruik van gerecycleerde materialen te bevorderen en afval en afhankelijkheid van geïmporteerde voedingsstoffen te verminderen, en deze nieuwe verordening helpt ons daarbij“.

Tradecorp is sinds de oprichting in Spanje in 1985 met succes actief geweest in Europa. In de jaren die sindsdien zijn verstreken, heeft het bedrijf telers voorzien van hoogwaardige en efficiënte producten om hun succes te garanderen en hun opbrengst te optimaliseren. Dankzij deze nieuwe verordening zal Tradecorp haar innovatieve producten sneller in heel Europa kunnen verspreiden en op meer markten kunnen afzetten waar biostimulanten onder de vorige regelgeving niet waren toegestaan. FPR waarborgt ook de veiligheid en kwaliteit van alle producten op de markt, aangezien nieuwe producten moeten voldoen aan milieu- en veiligheidsvoorschriften. Dit geeft de telers meer zekerheid en gemoedsrust dat de biostimulanten die zij gebruiken, doeltreffend zijn en veilig kunnen worden gebruikt voor hun gewassen.

Door innovatie in de sector te bevorderen, kunnen we samen de uitdagingen aangaan waarmee onze wereld vandaag en in de toekomst wordt geconfronteerd. Als leider in biostimulatie en lid van de EBIC (European Biostimulants Industry Council) is Tradecorp verheugd over de invoering van de verordening en is het optimistisch dat deze de biostimulantenindustrie zal helpen om de komende jaren tot bloei te komen, wat ons allen ten goede zal komen.

 

 

The post Tradecorp’s inzet voor de nieuwe Verordening (EU) 2019/1009 appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
https://tradecorp.nl/wp-content/uploads/2022/07/Portada-FPR-NLD_Mesa-de-trabajo-1.png
ROVENSA wordt wereldleider in BioSolutions door de integratie van COSMOCEL https://tradecorp.nl/rovensa-wordt-wereldleider-in-biosolutions-door-de-integratie-van-cosmocel/ Mon, 06 Jun 2022 11:17:30 +0000 https://tradecorp.nl/?p=5060 – COSMOCEL is leider in gespecialiseerde biostimulanten met een portfolio van hoge toegevoegde waarde en een geconsolideerde commerciële footprint in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika. – Deze strategische stap transformeert ROVENSA tot wereldleider in BioSolutions voor duurzame landbouw, met het breedste en best uitgebalanceerde portfolio van hoogwaardige bionutrition, biostimulanten, biocontrole, bio-adjuvanten, bio-bodemverbeteraars en […]

The post ROVENSA wordt wereldleider in BioSolutions door de integratie van COSMOCEL appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
– COSMOCEL is leider in gespecialiseerde biostimulanten met een portfolio van hoge toegevoegde waarde en een geconsolideerde commerciële footprint in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika.

– Deze strategische stap transformeert ROVENSA tot wereldleider in BioSolutions voor duurzame landbouw, met het breedste en best uitgebalanceerde portfolio van hoogwaardige bionutrition, biostimulanten, biocontrole, bio-adjuvanten, bio-bodemverbeteraars en bio-plant prestatieproducten op basis van innovatieve technologieën.

– COSMOCEL zal blijven opereren als een onafhankelijk bedrijf, geleid door het huidige managementteam, en gebruikmakend van de capaciteiten van ROVENSA om de internationalisering en portfolio-ontwikkeling van het platform te versnellen door middel van ultramoderne innovatie.

MADRID, 26 mei 2022 – ROVENSA, een wereldleider op het gebied van landbouwinputs voor duurzame landbouw, kondigt vandaag aan dat het heeft ingestemd met de integratie van COSMOCEL, een toonaangevende speler in biostimulanten en hightechproducten voor de landbouw. De voltooiing van de integratie is onderworpen aan goedkeuring door de mededingingsautoriteiten.

COSMOCEL, gevestigd in Monterrey, Mexico, is een toonaangevende ontwikkelaar, fabrikant en distributeur van speciale biostimulantoplossingen met meer dan 60 jaar ervaring. COSMOCEL’s portfolio van meer dan 100 producten omvat biostimulanten, biocontrole en adjuvanten.

COSMOCEL heeft meer dan 700 medewerkers, 3 ultramoderne productiefaciliteiten, 11 kantoren en 26 magazijnen om haar klanten in meer dan 50 landen in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika te bedienen. Het heeft een sterk en reeds lang gevestigd marktbereik via commerciële teams en strategische partnerschappen, evenals een zeer ervaren R&D-team.

Deze strategische integratie positioneert ROVENSA als wereldleider in BioSolutions voor duurzame landbouw en is volledig in lijn met haar strategie om distributeurs en boeren en tuinders te voorzien van innovatieve oplossingen om de productiviteit en winstgevendheid van het land te verhogen, terwijl landbouw op een duurzame en verantwoorde manier mogelijk wordt gemaakt voor de bescherming en behoud van het milieu voor toekomstige generaties.

COSMOCEL vormt een aanvulling op de geografische footprint van ROVENSA, waardoor blootstelling aan nieuwe geografische gebieden en verbeterde toegang tot strategische markten in Amerika wordt geboden. Het brengt ook omvangrijke en veelzijdige productiemogelijkheden in Mexico, extra R&D-competenties en materiële productsynergieën met zich mee. COSMOCEL en ROVENSA delen een vergelijkbare bedrijfscultuur en go-to-market-benadering, een cruciale hoeksteen om in samenwerking met distributeurs en boeren aanhoudende commerciële groei en waardecreatie te realiseren.

Eric van Innis, CEO van ROVENSA : “We zijn verheugd COSMOCEL te verwelkomen in de groep om onze wereldwijde aanwezigheid als referentieleverancier van uitgebalanceerde oplossingen voor de landbouw te versterken. Deze strategische integratie benadrukt onze groeiambities op de internationale markt van BioSolutions en onze sterke toewijding aan duurzame landbouw. De hoogwaardige en complementaire range biostimulanten en bio-performance producten van COSMOCEL, de cultuur, de marktbenadering, de kwaliteit en inzet personeel, management en productiecapaciteiten zullen ons een unieke positie verschaffen om onze distributeurs en landbouwers de beste op de natuur gebaseerde oplossingen aan te bieden, door gebruik te maken van onze wereldwijde omvang en capaciteiten. Wij zijn vastbesloten om een sterke impact te hebben op duurzame landbouw die zowel productief als regeneratief moet zijn, in harmonie met de natuur, gewassen weerbaarder moet maken tegen de klimaatverandering en uiteindelijk de wereld moet voeden en gelijkheid en gezondheid moet garanderen.”

Het management van Cosmocel: “We zijn er sterk van overtuigd dat deze integratie zeer gunstig zal zijn voor COSMOCEL en iedereen die bij de organisatie hoort. Sinds het allereerste begin van onze discussies heeft ROVENSA altijd een duidelijke inzet en bereidheid getoond om onze cultuur en mensen te behouden, wat ons ongetwijfeld in staat zal stellen om samen met andere ROVENSA-bedrijven, een koers te blijven volgen om bij te dragen aan een betere en duurzamere landbouw .”

Rovensa werd geadviseerd door J.P. Morgan, Uría Menéndez, Dunham Trimmer, PwC, Marsh and ERM. Cosmocel was advised by Seale & Associates, Santamarina + Steta, EY, and ERM.

De financiële voorwaarden van de transactie worden niet bekendgemaakt.

The post ROVENSA wordt wereldleider in BioSolutions door de integratie van COSMOCEL appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
https://tradecorp.nl/wp-content/uploads/2022/06/Logo-Rovensa-Negativo-Horizontal-JPG-scaled-e1654514195504.jpg
Dit is het moment van efficiënte FOSFAAT-bladvoeding! https://tradecorp.nl/efficiente-fosfaat-bladvoeding/ Tue, 17 May 2022 14:20:49 +0000 https://tradecorp.nl/?p=5028 Wist je dat Fosfor of fosfaat (P) één van de belangrijkste voedingsstoffen is voor gewassen (na Stikstof)? En hoewel het slechts 0,2% van de droge stof opbrengst van de plant uitmaakt, heeft P een grote invloed op de wortelontwikkeling, en op de uiteindelijke opbrengst en kwaliteit van de oogst. Waarom is fosfor een moeilijke meststof […]

The post Dit is het moment van efficiënte FOSFAAT-bladvoeding! appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
Wist je dat Fosfor of fosfaat (P) één van de belangrijkste voedingsstoffen is voor gewassen (na Stikstof)? En hoewel het slechts 0,2% van de droge stof opbrengst van de plant uitmaakt, heeft P een grote invloed op de wortelontwikkeling, en op de uiteindelijke opbrengst en kwaliteit van de oogst.

Waarom is fosfor een moeilijke meststof  om toe te passen?

Fosfor is misschien wel het moeilijkste hoofdelement om mee te werken in de hele landbouwcyclus. Dit komt omdat fosfor een zeer reactieve voedingsstof is, vooral in de bodem gaat het bindingen aan met andere bodemcelementen. In het algemeen is slechts 0,05% van de fosfor in de bodem beschikbaar voor de plant.

Waarom is er slechts zo weinig Fosfor in de bodem beschikbaar voor de plant?

Elke keer dat er een P-meststof wordt toegepast, treedt er in de bodem een fenomeen op dat ‘Fosforfixatie’ wordt genoemd. Bij bodemtoepassing heeft fosfor een wisselwerking met andere bodemcomponenten, met name calcium, ijzer en aluminium. Van 70 tot 90% van de fosfor dat op de bodem wordt aangebracht, wordt kort na aanbrengen geïmmobiliseerd. In alkalische bodems is de typische reactie de vorming van calciumfosfaat (Ca₃(PO₄)₂), dit is hetzelfde mineraal dat wordt aangetroffen in botten en tanden – dus duidelijk niet erg oplosbaar – en in zure bodems vindt de P-fixatie vaak plaats via de vorming van Aluminiumfosfaat (Al₃PO₄) en ferrofosfaat (Fe₃PO₄). Dit betekent dat alle bodems risico lopen op fosforfixatie.

Fosforfixatie in de bodem of hoe geld te verliezen: hoe beïnvloedt fixatie de werkingsefficiëntie van meststoffen?

Wortels kunnen enkel opgeloste meststoffen opnemen, en de hierboven genoemde onoplosbare vormen van P zijn dus niet beschikbaar voor de plant! Dit betekent dat fosforhoudende meststoffen die op de bodem worden aangebracht, een zeer lage efficiëntie hebben, soms minder dan 10%. Dit wil zeggen dat van elke 100kg toegepaste P minder dan 10% in de plant terechtkomt. In reële termen is bijvoorbeeld diammoniumfosfaat (DAP) 46% P2O5, dus 1 ton bevat 460 eenheden of 460 kg P2O5. In een bodem met een theoretische efficiëntie van 15% zullen waarschijnlijk op korte termijn slechts 69 eenheden P2O5 beschikbaar zijn voor het gewas… en dit jaar zal de teler bijna € 1000 /ton hebben betaald voor deze DAP.

Laten we de plant voeden, niet de bodem!

Net als Stikstof (N), leent Fosfor (P) zich ook voor een verhoogde gebruiksefficiëntie bij bladtoepassing. De efficiëntie van het gebruik van fosformeststoffen was bijvoorbeeld gemiddeld slechts 8% wanneer P werd uitgestrooid en door de bodem werd opgenomen, dit nam toe tot 16% als P ofwel gemengd was met ammoniak of naast het zaad werd aangebracht bij zaai in wintertarwe.

Hoe kan ik een hoger rendement uit fosformest halen?

Wanneer de Return on Investment (ROI) van fosfortoepassing wordt bekeken, met name onder het huidige hoge prijsscenario, is er veel ruimte voor verbetering, en dit is waar bladtoepassingen van P een duidelijk voordeel hebben!

Figure 1. Effect of Phosphorus application in wheat yield. Phosphorus was applied at planting at different basal dosages, with and without foliar P application applied at BBCH 22 (tillering) and BBCH 45 (booting) (P units from the trial converted to P2O5). *Calculated with standard dose of 400 L tankmix volume.

In het bovenstaande onderzoek in tarwe (Figuur 1) werden verschillende toepassingen van fosformest vergeleken met en zonder blad-P-toepassingen. In het experiment was duidelijk te zien dat het combineren van een P-bemesting via de bodem met P-bemesting  via blad dezelfde of zelfs verbeterde opbrengst gaf in vergelijking met de volgende hogere behandeling van alleen de fosforgift via de bodem. Bij de bladbehandelingen was er een duidelijke besparing van ongeveer 20 kg P2O5 per ha met behoud of zelfs verhoging van de opbrengst2.

Figure 2. Application of various foliar Phosphorus solutions in Winter Wheat that had received an optimum basal Phosphorus application at planting of NPK 18-46-0 at 100 kg /ha (P and K units as P2O5 and K2O respectively). The Tradecorp products Armonika or Phostrade Mg-Zn were applied at BBCH 23 – 24 (mid-tillering) as foliar applications with herbicides.

Het is interessant op te merken dat er de afgelopen twee decennia door onderzoeksbureaus weinig onderzoek is gepubliceerd in Europa over bladtoepassingen van fosfor en dat het zeker een onderwerp is dat meer aandacht vereist.

Tradecorp heeft, dankzij zijn voortdurende R&D-inspanningen, talrijke interne studies uitgevoerd en deze bevestigen de eerdere observaties. Deze recente proef uit 2021, uitgevoerd in Duitsland, vergelijkt drie verschillende Tradecorp-producten die een hoog gehalte P bevatten en werden toegepast als bladtoepassingen. Alle drie de producten voegen minder dan 2 blad-eenheden P2O5 per ha toe, maar gaven positieve resultaten die de opbrengst met 500 – 800 kg/ha verhoogden. Uitgaande van de prijs van januari 2022 van 260 €/ton tarwe leverde dit een stijging van de brutowinst per ha op van € 130 – 208 €.

De productkenmerken kunnen als volgt worden samengevat:

 • Phostrade Mg-Zn: sterk geconcentreerde en goed opneembare fosfor (P), kalium (K) energieverhogende meststof met Magnesium (Mg) & Zink (Zn)
 • ArmoniKa: vloeibare PK meststof op basis van fosfor (P) in fosfaatvorm en Kalium (K), beide hoog geconcentreerd en volledig oplosbaar in water.

Over het geheel genomen laten al deze onderzoeken er geen twijfel over bestaan ​​dat er een winstgevende positie is in het gebruik van bladfosfor als aanvulling op basis P-bemestingstoepassingen. Door de basis P-toepassingen te optimaliseren, vaak door een verlaging van de toegepaste P met een verlaging in percentage  toegepaste P, en vervolgens een deel van deze bespaarde  P later in de cyclus toe te passen als bladtoepassing, kunnen de opbrengsten worden behouden of zelfs worden verhoogd, terwijl tegelijkertijd de kwaliteit niet in het gedrang komt.

We kennen al vele jaren de voordelen die aanvullende bladvoedingen hebben op onze gewassen. Maar een deel van deze kennis is naar de achtergrond verdreven vanwege de focus op nieuwe en trendy agronomische onderwerpen. Als het gaat om het optimaliseren van methoden, is Tradecorp er om u te helpen deze gewasprestaties te behouden.

De meststofprijzen blijven, net als alle andere inputkosten voor telers stijgen, en deze kosten zijn nu hoger dan ooit. . Logistieke problemen en problemen met de continuïteit van de bevoorrading nemen ook toe tot niveaus die in decennia ongezien zijn. Door bodem- en bladtoepassingen te integreren als kernaspecten van een agronomisch programma kan echter meer flexibiliteit en veerkracht aan het programma worden toegevoegd om in te kunnen spelen op deze situatie en kan erin deze uitdagende tijden ook kosten worden bespaard.

Het is absoluut noodzakelijk om alle mogelijke voordelen uit elke druppel P te halen, of het nu via de bodem of het blad is. Blad fosfor-producten, zoals de producten die beschikbaar zijn in de Tradecorp-portfolio, zijn nu meer dan ooit essentieel bij het optimaliseren en balanceren van agronomische behoeften versus kosten en versus uiteindelijke winstgevendheid om de ROI te maximaliseren. De missie van Tradecorp is om telers duurzame oplossingen te bieden voor hun agronomische behoeften, en in deze moeilijke tijden is een focus op rendement via bladvoeding gerechtvaardigd.

Laten we dit werk samen doen!

Weten waar u het product kunt vinden? Vul het formulier in!

[contact-form-7]

The post Dit is het moment van efficiënte FOSFAAT-bladvoeding! appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
https://tradecorp.nl/wp-content/uploads/2022/05/Foliar-Phosphorus_square.png
Het is het moment van efficiënte stikstof-bladbemesting! https://tradecorp.nl/efficiente-stikstof-bladbemesting/ Mon, 11 Apr 2022 16:53:35 +0000 https://tradecorp.nl/?p=4989 Zijn standaard bodem meststoffen beschikbaar voor alle telers? Krijgen de percelen dezelfde hoeveelheid NPK als in de voorgaande jaren? Telers over de hele wereld hebben de afgelopen jaren heel wat te verduren gehad: economische crisis, COVID, blokkering van de toeleveringsketen, oorlogen, … Onrustige tijden brengen onrustige markten met zich mee en telers ervaren deze gebeurtenissen […]

The post Het is het moment van efficiënte stikstof-bladbemesting! appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
Zijn standaard bodem meststoffen beschikbaar voor alle telers? Krijgen de percelen dezelfde hoeveelheid NPK als in de voorgaande jaren? Telers over de hele wereld hebben de afgelopen jaren heel wat te verduren gehad: economische crisis, COVID, blokkering van de toeleveringsketen, oorlogen, … Onrustige tijden brengen onrustige markten met zich mee en telers ervaren deze gebeurtenissen door ontwrichte oogsten, fluctuerende marktprijzen en nu ook recordprijzen voor kunstmest, terwijl ze tegelijkertijd de verantwoordelijkheid op zich nemen om de voedselproductie wereldwijd te garanderen.

In dit opzicht is de efficiëntie van het meststoffengebruik (Fertiliser Use Efficiency, afgekort FUE), d.w.z. de hoeveelheid meststoffen dat door het gewas wordt opgenomen en benut in vergelijking met de hoeveelheid meststoffen dat is toegediend, relevanter dan ooit. Nu de prijzen van meststoffen hoog zijn, bezuinigen de telers op meststoffen, zodat een efficiënt gebruik van voedingsstoffen van cruciaal belang is.

Laten we het gewas voeden, niet de grond!

Stikstof (N) en fosfor (P) zijn de klassieke voorbeelden van macronutriënten als we het hebben over FUE, met name bij het vergelijken van bodemtoepassing versus bladvoeding. Onderzoeken die in de loop der jaren zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat het gebruik van bladvoeding uw gewas een boost kan geven en sommige experimenten tonen aan dat de relatie tussen blad- en wortelopname van stikstof 1 : 2 kan zijn. Een bladtoepassing van 1 eenheid kan dus even efficiënt zijn als 2 eenheden toegepast op de bodem.

In de onderstaande grafiek in figuur 1 (Ferrari et al. 2021) kunnen we zien dat elke 1 kg stikstof als bladvoeding, veel efficiënter is dan elke 1 kg bodemtoepassing. Bij de controle leverde 1 kg N op de grond 38 kg graan op, terwijl dezelfde 1 kg als bladvoeding 71 kg graanopbrengst oplevert. Zoals vermeld in het onderzoek is bladbemesting geen vervanging voor bodembemesting, aangezien er altijd bodembemesting nodig is, maar bladvoeding is duidelijk een perfecte partner voor bodembemesting en biedt de mogelijkheid om de totale bemesting te verminderen met behoud van een nog toenemende opbrengst.

Figuur 1. Grafiek met verschillende stikstofbemestingsstrategieën in tarwe. In de controle is 160 kg N/ha uitsluitend via de grond toegepast, terwijl de andere behandeling is voorzien van in totaal 96 N-eenheden, 32 kg N/ha bij de basis bodembemesting, en de resterende N via bladtoepassing, met een groot verschil in meststof gebruik efficiëntie (FUE).

Door middel van haar onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen helpt Tradecorp telers om de efficiëntie van het gebruik van meststoffen (FUE) te maximaliseren en de investeringen die ze doen in biostimulanten en speciale meststoffen optimaal te benutten.

Maar dit jaar is de steeds toenemende trend van aanvullende bladvoeding een hot topic. Dit is deels te danken aan het feit dat er minder basis bemesting wordt gebruikt om de kosten te beheersen tijdens kieming en vroege groei. Tradecorp is een expert op hett gebied van bladvoeding, met onze jarenlange expertise op het gebied van proeven en onderzoeken. Bladvoeding geeft per eenheid het hoogste rendement op de investering (ROI) en de grootste efficiëntie bij het gebruik van meststoffen, op voorwaarde dat in het voorjaar aan de basisbehoeften van de bodem is voldaan. Bladvoeding is dan ook meer dan ooit de ideale oplossing in een jaar zoal deze waarin minder basis bemesting wordt toegediend.

Tradecorp heeft een proef uitgevoerd op wintertarwe met Folur S in Duitsland – Folur S is een sterk geconcentreerde stikstof- en zwaveloplossing dat zeer snel wordt opgenomen en toch een lager risico op bladverbranding geeft dan veel andere producten. Het is bewezen dat bladtoepassingen van stikstof de opbrengst verhogen in gewassen zoals granen, maïs of vollegrondsgroenten. Folur S van Tradecorp verhoogde de opbrengst met 8,7% in de proef, met de extra bladtoepassing van slechts 2,6 kg N per hectare (10 L /ha) (zie figuur 2).

Figuur 2. Proef wintertarwe uitgevoerd in 2019 met Folur S. Beide behandelingen zijn via de bodem bemest met N, maar de Tradecorp-behandeling is aangevuld met bladtoepassing van N, d.m.v. Folur S product, met groot effect.

En vergeet niet dat op vrije L-α Aminozuren gebaseerde oplossingen een relevante rol spelen met deze nieuwe omstandigheden. Hoewel zij meer worden toegepast tegen abiotische stress, leveren zij, in hogere doses, een aanzienlijke hoeveelheid stikstof om de gewasgroei te stimuleren en deze stikstof is aanwezig in een gemakkelijk bruikbare vorm voor planten, waardoor de stikstof snel kan worden opgenomen in het plantenmetabolisme. Tradecorp’s Delfan Plus / Vegenergy, met hun organische stikstofgehalte, zijn dan ook een uitstekende ondersteuning voor gewassen in deze tijden van hoge grondstofprijzen, terwijl ze tegelijkertijd bescherming bieden tegen veel stressvolle situaties die de gewasgroei en de uiteindelijke opbrengst kunnen beïnvloeden.

In het efficiënte gebruik van meststoffen (FUE-concept) past ook de directe opname en efficiënte opname van bodemmeststoffen. In die zin hebben humuszuren, die in Humifirst zitten, een sterk effect op FUE. Door het bevorderen van een verhoogde wortelbiomassa en het vermogen van humuszuren om voedingsstoffen uit de bodem en organisch materiaal vrij te maken, worden meer meststoffen door bodemtoepassing door de wortels opgenomen. [Meer informatie: LINK NAAR Artikel voorjaarsbemesting in gevaar]

Het is duidelijk dat FUE dit jaar in een situatie van hoge en fluctuerende kunstmestprijzen, verstoringen van de toeleveringsketen en een steeds veranderend klimaat, in het middelpunt van de belangstelling van telers staat. Wat niet van jaar tot jaar verandert, is het feit dat kwaliteit nooit een kostenpost is, maar een investering, en met name met betrekking tot meststoffen geldt dit. Om FUE te maximaliseren hebben telers een aantal opties: Biostimulanten om verstoringen van de plantengroei en de benutting van meststoffen te verminderen, humuszuren om de opname van meststoffen te verhogen, micronutriënten om ervoor te zorgen dat er geen “verborgen gebreken” zijn die de opbrengst kunnen beperken en ten slotte, en dat is dit jaar van groot belang, de hoge efficiëntie van bladvoedingstoepassingen per eenheid product.
Dit is zeker een uitdagend jaar en Tradecorp staat klaar om oplossingen te bieden aan toonaangevende telers en distributeurs en staat u bij om u te helpen een continue voedselvoorziening te blijven garanderen.

 1. Bron: https://www.mdpi.com/2073-4395/11/11/2138/htm 

Weten waar u het product kunt vinden? Vul het formulier in!

[contact-form-7]

The post Het is het moment van efficiënte stikstof-bladbemesting! appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
https://tradecorp.nl/wp-content/uploads/2022/04/NITROGEN_ARTICLE_COMMERCIAL_NL.png
VOORJAARSBEMESTING IN GEVAAR https://tradecorp.nl/voorjaarsbemesting-in-gevaar/ Thu, 27 Jan 2022 09:18:20 +0000 https://tradecorp.nl/?p=4956 MESTSTOFFEN ZIJN NIET ALLEEN DUUR, MAAR SCHAARS Gezien de hoge prijzen van meststoffen en de beperkte beschikbaarheid ervan, vooral van stikstof, maken landbouwers zich zorgen over een gebrek aan voedingsstoffen en als gevolg daarvan een daling van de uiteindelijke kwaliteit en opbrengst. Als gevolg van beschikbaarheidsproblemen en prijsstijgingen zal de hoeveelheid stikstof die in het […]

The post VOORJAARSBEMESTING IN GEVAAR appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
MESTSTOFFEN ZIJN NIET ALLEEN DUUR, MAAR SCHAARS

Gezien de hoge prijzen van meststoffen en de beperkte beschikbaarheid ervan, vooral van stikstof, maken landbouwers zich zorgen over een gebrek aan voedingsstoffen en als gevolg daarvan een daling van de uiteindelijke kwaliteit en opbrengst.

Als gevolg van beschikbaarheidsproblemen en prijsstijgingen zal de hoeveelheid stikstof die in het voorjaar zou worden gebruikt, niet aan de gewassen kunnen worden toegediend! (Ureum 805 €/T, vloeibare stikstof 612 €/T – Bron: Terre et Net 15.01.2022)

IS UW STIKSTOF VERLOREN GEGAAN DOOR HEVIGE WINTERREGENS?

Aan het einde van de winter, en vooral dit jaar, is het zeer belangrijk om de nog beschikbare hoeveelheid minerale stikstof te gebruiken,  die nog beschikbaar is en verdeeld zit over de verschillende bodemlagen (0-30, 30-60, 60-90) in de vorm van nitraat (NO3-) en ammonium (NH4+).

Zware regenbuien veroorzaken de uitspoeling van een deel van de nitraatstikstof (NO3-) uit de bodem.

Humifirst

Onze oplossing: HUMIFIRST

Integreer Humifirst aan het einde van de winter in uw bemestingsschema’s. De juiste partner om de efficiëntie van mestoffen en de  opname van de in de bodem aanwezige voedingsstoffen te verhogen!

HUMIFIRST: BEWEZEN RESULTATEN

 

VERLIES VAN STIKSTOF DOOR UITSPOELING VOORKOMEN

Stikstofuitspoeling is een ernstig milieu- en economisch probleem en is nauw verbonden met de hoeveelheid regen die valt. Toevoeging van Humifirst aan de bodem vermindert zeer effectief het verlies van stikstof door uitspoeling. Een dosis van 25l/ha is al voldoende om de uitspoeling te verminderen, zoals te zien is in de grafiek.

Als we nitraatuitspoeling in klei- en zandgronden met of zonder humuszuren vergelijken, is het verschil aanzienlijk. Humifirst vermindert N-verliezen met 80-90%, afhankelijk van de bodem.

Met Humifirst heeft de teler de mogelijkheid om milieuvriendelijk te produceren, kosten te besparen bij de stikstofbemesting en de beschikbaarheid van stikstof voor de plant te verbeteren.

DE OPNAME VAN VOEDINGSSTOFFEN IN DE BODEM STIMULEREN

Breng Humifirst na de winter aan om:

 • Verbetert de wortelontwikkeling, groei en dichtheid van de haarwortels
 • Verhoogt de opname van voedingstoffen, vooral stikstof
 • Stimuleert de gewasgroei en uiteindelijke opbrengst

Tradecorp aanbevelingen:

The post VOORJAARSBEMESTING IN GEVAAR appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
https://tradecorp.nl/wp-content/uploads/2022/01/Leaching-Mailing-e1643218359101.jpg
Tradecorp vermindert het gebruik van plastic in zijn verpakkingen, en reduceert hiermee de CO2- uitstoot met 115.000 kg per jaar. https://tradecorp.nl/tradecorp-vermindert-het-gebruik-van-plastic-in-zijn-verpakkingen-en-reduceert-hiermee-de-co2-uitstoot-met-115-000-kg-per-jaar/ Tue, 19 Oct 2021 09:25:53 +0000 https://tradecorp.nl/?p=4939 Tradecorp, onderdeel van de Rovensa Groep, dat gespecialiseerd is in micronutriënten en specifieke meststoffen, vermindert het gebruik met 35.000 kg polyethyleen per jaar, wat overeenkomt met de uitstoot van 115.000 kg CO2 per jaar. Deze maatregel wordt in Spanje uitgevoerd in alle Tradecorp fabrieken en zal de hoeveelheid gebruikt plastic in de 1-literverpakking met 25% […]

The post Tradecorp vermindert het gebruik van plastic in zijn verpakkingen, en reduceert hiermee de CO2- uitstoot met 115.000 kg per jaar. appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
Tradecorp, onderdeel van de Rovensa Groep, dat gespecialiseerd is in micronutriënten en specifieke meststoffen, vermindert het gebruik met 35.000 kg polyethyleen per jaar, wat overeenkomt met de uitstoot van 115.000 kg CO2 per jaar.

Deze maatregel wordt in Spanje uitgevoerd in alle Tradecorp fabrieken en zal de hoeveelheid gebruikt plastic in de 1-literverpakking met 25% reduceren en in de 5-literverpakking met 11%.

Door de milieu-impact van haar verpakkingen te verminderen, beperkt Tradecorp niet alleen het gebruik van plastic (minder polyethyleen), maar verlaagt het ook de CO2-uitstoot tijdens het transport en de distributie van haar producten (minder brandstof).

Duurzame productie- en consumptie modellen

 

De industriële directeur van Tradecorp, David Martín, legt uit dat “deze maatregel een weerspiegeling is van het milieuengagement van ons bedrijf in de ontwikkeling naar duurzamere productie- en consumptiemodellen. Samen met onze leveranciers werken wij aan het identificeren en implementeren van nieuwe mogelijkheden voor afvalvermindering, energie-efficiëntie en decarbonisatie. Wij gebruiken alleen wat wij nodig hebben, zonder de kwaliteit of het aspect van onze verpakkingen in te boeten. Het is zo ten voordele van iedereen om het eigen afval van onze klanten te verminderen”.

 

De industriële directeur van Tradecorp, David Martín, legt uit dat “deze maatregel een weerspiegeling is van het milieuengagement van ons bedrijf in de ontwikkeling naar duurzamere productie- en consumptiemodellen. Samen met onze leveranciers werken wij aan het identificeren en implementeren van nieuwe mogelijkheden voor afvalvermindering, energie-efficiëntie en decarbonisatie. Wij gebruiken alleen wat wij nodig hebben, zonder de kwaliteit of het aspect van onze verpakkingen in te boeten. Het is zo ten voordele van iedereen om het eigen afval van onze klanten te verminderen”.

De maatregel is het resultaat van de regelmatige verificaties die Tradecorp uitvoert om de kwaliteit van haar producten te valideren en te garanderen, waardoor de onderneming mogelijkheden tot verbetering vaststelt. Deze inspecties garanderen ook dat, ondanks de vermindering van de hoeveelheid plastic, de verpakkingen nog steeds dezelfde kwaliteit behouden en dat het product daardoor niet beïnvloed wordt. Deze nieuwe verpakkingen beschermen niet alleen de Tradecorp-producten op een veilige manier, maar waarborgen ook hun weerstand, kwaliteit en design.

Al deze initiatieven maken deel uit van het duurzaamheidsplan van het bedrijf, dat reeds het gebruik van 100% duurzame energie in alle Tradecorp-fabrieken in Spanje inhoudt, evenals het gebruik van gerecycleerd kartonnen dozen. De volgende projecten op de agenda zijn onder meer om het gewicht van de verpakkingen te verminderen en om meer gerecycleerd plastic te gebruiken.

“Bij Tradecorp zijn we vastbesloten om duurzame productie en consumptie in onze fabrieken te garanderen door het energieverbruik, de emissies, de afvalproductie en het waterverbruik te verminderen”, besluit David Martín.

De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen aanpakken via packaging: SDG 12, Duurzame productie en consumptie, en SDG 13, Klimaatactie

 • Het werk van Tradecorp op het gebied van verpakkingen ondersteunt 2 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG12, SDG 13), en maakt deel uit van het engagement van de Rovensa Group om bij te dragen tot een net-zero toekomst. Als Rovensa Company bedrijf ondernemen wij acties om plastic verpakkingen en onze uitstoot van broeikasgassen te beperken om de klimaatverandering en de gevolgen ervan te verminderen.
 • Het milieuengagement van Tradecorp is ook gekoppeld aan “Fit for 55” van de EU, dat een vermindering van de koolstofuitstoot met 55% tegen 2030 beoogt.

Over Tradecorp

Tradecorp, onderdeel van de Rovensa Groep, is een wereldwijde referentie in de sector van biostimulanten en duurzame gewasvoeding. Het bedrijf ontwikkelt en produceert toonaangevende en innovatieve oplossingen die in meer dan 60 landen wereldwijd op de markt worden gebracht. Tradecorp biedt een uitgebreide portefeuille van hoogwaardige producten die wereldwijd zijn aangepast aan de lokale landbouwomstandigheden die zowel biostimulanten, chelaten en precisie bladmeststoffen omvatten.

Recente strategische overnames zoals Microquimica, in Brazilië, en SDP, in Frankrijk, hebben geleid tot een enorme groei van de onderneming en een verdere uitbreiding van het gedifferentieerde portfolio van Tradecorp, door de integratie van microbiologische oplossingen, zoals inoculanten en bacteriële extracten, alsook van geavanceerde adjuvanten.

Over De Groep Rovensa

Rovensa Group is een wereldleider in duurzame oplossingen voor de landbouw, die gewasvoeding, biocontrol en gewasbeschermingsoplossingen omvatten om landbouwers te helpen veilig, gezond en voedzaam voedsel voor iedereen te produceren. Ter ondersteuning van onze missie om de planeet te voeden, streven onze 1.700 medewerkers in meer dan 30 landen er elke dag naar om het voortouw te nemen in de verandering van het voedselproductiesysteem door middel van een evenwichtige landbouw, die gericht is op het behoud en de verbetering van de bodemgezondheid, de milieugezondheid en de volksgezondheid.

Met landbouwoplossingen die in meer dan 90 landen wereldwijd worden verkocht, biedt Rovensa een aanvullende portefeuille van milieuvriendelijke en innovatieve oplossingen voor de gezondheid en verzorging van planten. Van onze 20 R&D-experimentele centra en laboratoria over de hele wereld tot meer dan 800 agronomen in het veld, werken we nauw samen met landbouwers om hen te helpen meer te doen met minder middelen.

Rovensa erkent haar verantwoordelijkheid om haar kennis en ervaring in te zetten om vooruitgang te boeken op het vlak van duurzame landbouw en zo bij te dragen tot hongerloosheid in de wereld. De bedrijven van de Groep zijn onder meer de winnaar van de European Business Awards for the Environment (EBAE) 2020-2021, uitgereikt door de Europese Commissie.

The post Tradecorp vermindert het gebruik van plastic in zijn verpakkingen, en reduceert hiermee de CO2- uitstoot met 115.000 kg per jaar. appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
https://tradecorp.nl/wp-content/uploads/2021/10/industrial-decrease-the-plastic-v3_200x200.png
Een goede start voor een optimale graanopbrengst! https://tradecorp.nl/een-goede-start-voor-een-optimale-graanopbrengst/ Fri, 08 Oct 2021 10:37:30 +0000 https://tradecorp.nl/?p=4923 Het nieuwe graanseizoen is van start. Belangrijk voor een goede start is de beginontwikkeling van de granen. De wortelontwikkeling is hierbij dan ook van fundamenteel belang.   Als we spreken over de wortelontwikkeling kijken we naar de bodem en zoeken we naar manieren om deze zo goed en efficiënt mogelijk te gebruiken. Door een goed ontwikkeld wortelsysteem kunnen granen meer reserves aanleggen om moeilijke winters […]

The post Een goede start voor een optimale graanopbrengst! appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
Het nieuwe graanseizoen is van start. Belangrijk voor een goede start is de beginontwikkeling van de granen. De wortelontwikkeling is hierbij dan ook van fundamenteel belang.  

Als we spreken over de wortelontwikkeling kijken we naar de bodem en zoeken we naar manieren om deze zo goed en efficiënt mogelijk te gebruiken. Door een goed ontwikkeld wortelsysteem kunnen granen meer reserves aanleggen om moeilijke winters te overbruggen.

De combinatie van Humifirst en Ruter AA gaat deze beginontwikkeling stimuleren door: 

 • Ontwikkeling van wortels en wortel haren 
 • Verhoging van de opname en efficiëntie van voedingsstoffen 
 • Efficiënt anti-stress effect bij ongunstige klimatologische situaties, en de sleutel stadia van het gewas. 
 • Extra ondersteuning voor planten met fytotechnische stress (voor- & na opkomst herbiciden) 

Deze toepassing zorg dus voor een betere en gelijkmatigere start van uw graangewas met minder herbicidestress en een betere winterresistentie. Dat heeft uiteindelijk positieve gevolgen voor een meeropbrengst. 

Tradecorp raadt aan om 5L/Ha Humifirst + 5L/Ha Ruter AA in combinatie met de vooropkomst of met de vroege naopkomst herbicide bespuiting toe te passen 

Humifirst bevat humus- et fulvozuren (EM062.E)  

Ruter AA bevat aminozuren, alsook N, P, K, Fe (EDDHA), Mn (EDTA), Zn (EDTA), Mo 

Voor meer informatie:

Joost Joling

+31 613513438

joost.joling@tradecorp.rovensa.com

The post Een goede start voor een optimale graanopbrengst! appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
https://tradecorp.nl/wp-content/uploads/2021/10/54209.jpg
Humifirst, uw partner in de omzetting van stro naar organisch materiaal https://tradecorp.nl/humifirst-uw-partner-in-de-omzetting-van-stro-naar-organisch-materiaal/ Fri, 20 Aug 2021 09:34:02 +0000 https://tradecorp.nl/?p=4880 Gezien de huidige moeilijke oogstomstandigheden, is het mogelijk dat in bepaalde velden het stro gewoon niet wordt binnengehaald, maar wordt ondergewerkt. Na de oogst blijft het stro dan op het veld liggen en wordt het gewoonlijk gebruikt als organische meststof. Om als meststof te kunnen worden gebruikt, moet het stro in de bodem worden gemineraliseerd […]

The post Humifirst, uw partner in de omzetting van stro naar organisch materiaal appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
Gezien de huidige moeilijke oogstomstandigheden, is het mogelijk dat in bepaalde velden het stro gewoon niet wordt binnengehaald, maar wordt ondergewerkt. Na de oogst blijft het stro dan op het veld liggen en wordt het gewoonlijk gebruikt als organische meststof.

Om als meststof te kunnen worden gebruikt, moet het stro in de bodem worden gemineraliseerd en worden afgebroken tot voedingsstoffen. Door het hoge cellulose- en ligninegehalte neemt dit proces echter veel tijd in beslag en hangt de afbraaksnelheid hoofdzakelijk af van de activiteit van de micro-organismen in de bodem.

Het is gebruikelijk om de mineralisatie te versnellen door stikstofbemesting toe te passen, maar de resultaten zijn niet altijd toereikend en bovendien past dit niet in de huidige N-wetgeving.
Humifirst bevat geen N maar fulvo- en humuszuren. Humusbestanddelen in Humifirst verbeteren de bodemstructuur en dit resulteert in een betere beluchting en een betere waterretentie in de bodem, waardoor uitstekende omstandigheden worden gecreëerd voor de micro-organismen die stro afbreken. Hierdoor wordt ook de wortelontwikkeling van groenbemesters en gras bevorderd waardoor er meer N wordt opgenomen uit de bodem en er dus minder rest-N in de bodem achterblijft. Hierdoor is er een kleiner risico is om te hoge reststikstof in de bodem achter te laten.

Bij gebruik van Humifirst om de stro-afbraak te bevorderen wordt een dosis van 10-15L vollevelds aanbevolen.

        Download our brochure!

     

 

 

Voor meer informatie:

Joost Joling

+31 613513438

joost.joling@tradecorp.rovensa.com

The post Humifirst, uw partner in de omzetting van stro naar organisch materiaal appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
https://tradecorp.nl/wp-content/uploads/2021/08/51649.jpg
Kali volgens het advies een goede basis, maar…? https://tradecorp.nl/kali-volgens-het-advies-een-goede-basis/ Mon, 28 Jun 2021 14:59:35 +0000 https://tradecorp.nl/?p=4863 De knolzetting in aardappelen wordt nu opgevolgd door de knolgroei. In deze fase proberen we de knollen zo groot mogelijk te krijgen voor de hoogste opbrengst. Hoe kunnen we dit stimuleren? Aardappelen zijn een kalibehoeftig gewas. Kalium heeft een belangrijke rol in de aanmaak en transport van zetmeel en suikers naar de knollen. Daarnaast heeft […]

The post Kali volgens het advies een goede basis, maar…? appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
De knolzetting in aardappelen wordt nu opgevolgd door de knolgroei. In deze fase proberen we de knollen zo groot mogelijk te krijgen voor de hoogste opbrengst. Hoe kunnen we dit stimuleren?

Aardappelen zijn een kalibehoeftig gewas. Kalium heeft een belangrijke rol in de aanmaak en transport van zetmeel en suikers naar de knollen. Daarnaast heeft een goede kalivoorziening een positief effect op de waterhuishouding van het gewas. Kali heeft een positieve invloed op de opbrengst (zowel totale opbrengst als aandeel grove knollen en uniformiteit). Ook voor de kwaliteit is kali belangrijk. Het is niet voor niets dat we het vaak hebben over de K van kwaliteit. Een goede kalivoorziening zorgt o.a. voor een verlaagde stootblauwgevoeligheid en een verbeterde bewaarkwaliteit en bakeigenschappen.

Vaak hoor ik ‘ik heb kali 60 gestrooid’ volgens het bemestingsadvies, dus er zit genoeg kali op’.  Maar dit zegt nog niets over de beschikbaarheid van kali voor de plant. Er kan genoeg kali in de bodem zitten, maar kan onder bijvoorbeeld droge omstandigheden nauwelijks beschikbaar zijn voor de plant. Daarnaast is er in delen van het land heel veel neerslag gevallen, waardoor kali mogelijk uitgespoeld is. Bovendien komt het ook voor dat de kalibehoefte in volle groei groter is dan wat de wortels kunnen opnemen.

Een efficiënte manier om kali toe te dienen is met Final K. Deze bladmeststof is zo geformuleerd dat het ook in alle omstandigheden goed door het blad wordt opgenomen. Het kan veilig worden toegepast want het bevat geen chloor, zwavel en stikstof in de vorm van nitraat en ammonium.

In aardappelen wordt Final K na het sluiten van de rijen toegepast met een dosering van 5 ltr per hectare, 3 tot 4 toepassingen tot 15 dagen voor de oogst.

DenK dus aan K deze zomer!

 

Voor meer informatie:

Joost Joling

+31 613513438

joost.joling@tradecorp.rovensa.com

The post Kali volgens het advies een goede basis, maar…? appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
https://tradecorp.nl/wp-content/uploads/2021/06/Sans-titre-1.png
Consumptie van lokale seizoensproducten https://tradecorp.nl/consumptie-van-lokale-seizoensproducten/ Wed, 16 Jun 2021 07:46:35 +0000 https://tradecorp.nl/?p=4852 Ja tegen de consumptie van lokale, seizoensgebonden producten, en ja tegen een gevarieerde voeding met producten uit de hele wereld Wij zien allemaal graag een goed gesorteerde supermarkt vol verschillende producten uit de hele wereld, die het hele jaar door kunnen worden gekocht. Nochtans om perziken, watermeloenen en meloenen buiten het seizoen te kunnen eten, […]

The post Consumptie van lokale seizoensproducten appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
Ja tegen de consumptie van lokale, seizoensgebonden producten, en ja tegen een gevarieerde voeding met producten uit de hele wereld

Wij zien allemaal graag een goed gesorteerde supermarkt vol verschillende producten uit de hele wereld, die het hele jaar door kunnen worden gekocht.

Nochtans om perziken, watermeloenen en meloenen buiten het seizoen te kunnen eten, hebben deze producten waarschijnlijk duizenden kilometers moeten afleggen. Het vervoer ervan zal enkele kilo’s broeikasgassen hebben gegenereerd en het hele proces van oogsten en in de rekken leggen zal veel energie hebben gekost aan opslag, verpakking en koeling, voordat ze de plaats van verkoop hebben bereikt.

Het product kan in het land van oorsprong zelfs een biologisch label hebben. Maar zijn deze producten, na zoveel kilometers afleggen en het daarmee gepaard gaande energieverbruik, wel zo milieuvriendelijk?

Volgens Camila Levy, Tradecorp’s R&D Manager, die gespecialiseerd is in milieubeheer en een masterdiploma heeft in Agrifood Resources Tropische Landbouw en projectmanagement legde uit dat iets dat als een duurzaam product wordt beschouwd, een product is dat specifieke kenmerken heeft. Het moet “ecologisch gezond, economisch levensvatbaar, sociaal rechtvaardig en cultureel divers” zijn. De economische variabele maakt een integrerend deel uit van de vergelijking, evenals het sociale aspect. Het is niet voldoende om alleen aandacht te besteden aan de milieu- en culturele variabelen.”

De FAO stelt op haar beurt met betrekking tot “voedingsrichtlijnen en duurzaamheid” dat “duurzame diëten diëten zijn met geringe milieueffecten die bijdragen tot voedsel- en voedingszekerheid en tot een gezond leven voor de huidige en toekomstige generaties. Duurzame diëten zijn beschermend en respectvol voor biodiversiteit en ecosystemen, cultureel aanvaardbaar, toegankelijk, economisch rechtvaardig en betaalbaar; uit voedingsoogpunt adequaat, veilig en gezond; en zij maken optimaal gebruik van natuurlijke en menselijke hulpbronnen.”

Met andere woorden, duurzaam voedsel en duurzame voeding houden niet alleen rekening met de voordelen voor de consument, maar ook met de voordelen voor de planeet. De FAO lanceert een reeks aanbevelingen, waaronder het volgen van een plantaardig dieet, het focussen op lokale, seizoensgebonden producten, het verminderen van voedselverspilling, het consumeren van vis uit duurzame bestanden, en het terugdringen van rood en verwerkt vlees, sterk bewerkte voedingsmiddelen en suiker gezoete dranken.

Het consumeren van lokale producten om de impact op het milieu te verminderen

De European Food Information Council (EUFIC) is een non-profitorganisatie, die in 1995 is opgericht. Haar doel is wetenschappelijk onderbouwde informatie te verstrekken om gezondere en duurzamere voedsel- en levensstijlkeuzes te inspireren en te bevorderen.

In een in september 2020 gepubliceerde studie heeft het EUFIC de impact geanalyseerd van het eten van seizoensfruit en -groenten, alsook de gevolgen van het consumeren van producten buiten het seizoen en uit andere continenten en breedtegraden.

De consumptie van lokale producten vermindert onze koolstofvoetafdruk en de uitstoot van broeikasgassen. Door de koolstofvoetafdruk te berekenen, stelden de door EUFIC geciteerde onderzoekers vast dat het wereldwijde voedselsysteem verantwoordelijk is voor ongeveer 26% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dit gemiddelde varieert, waarbij groenten en fruit een lagere uitstoot genereren dan vlees- en melkveehouderij.

Lokale, seizoensgebonden producten, gecombineerd met een gevarieerd dieet van ingevoerde producten

In plaats van de consumptie van buitenlandse producten te veroordelen, hebben deze onderzoekers echter ook rekening gehouden met het feit dat de wereldwijde vraag heeft bijgedragen tot de uitbreiding van de wereldvoedselmarkt en heeft gezorgd voor een gevarieerder en constanter aanbod van groenten en fruit gedurende het hele jaar. Dit is vooral gunstig geweest voor landen met korte productieseizoenen, omdat zij hierdoor het hele jaar door een gevarieerde en evenwichtige voeding krijgen.

In dit verband hebben onderzoekers van de Universiteit van Cambridge in 2013 in hun paper “Seasonality and dietary requirements: Will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability?” andere parameters in overweging genomen bij het analyseren van de consumptie van lokale, seizoensgebonden producten. Zij introduceerden het concept van “wereldwijde seizoensgebondenheid” (d.w.z. geproduceerd in het natuurlijke groeiseizoen, maar overal ter wereld geconsumeerd) tegenover “lokale seizoensgebondenheid” (d.w.z. geproduceerd in het natuurlijke groeiseizoen en geconsumeerd binnen dezelfde klimaatzone).

Voor deze onderzoekers stelt de mondiale seizoensgebondenheid consumenten over de hele wereld in staat het hele jaar door te genieten van gevarieerde, verse producten met alle voedingsvoordelen van dien. Bovendien vragen zij zich af of alleen lokale productie gunstiger is voor het milieu, aangezien dit afhangt van de gebruikte productiesystemen.

Anderzijds stellen zij voor de vleesconsumptie te verminderen als interessante optie, aangezien dit zowel goed is voor een gezonde voeding als voor de bescherming van het milieu.

Zijn lokale, seizoensgebonden producten synoniem met een hogere voedingswaarde?

Een van de sleutels tot dit debat is de voedingswaarde van voedsel. Er bestaan echter tegenstrijdige standpunten over dit onderwerp.

Aan de ene kant, volgens Ellie Pumpkin, een onderzoeker van de Universiteit in Californië en Berkeley’s student in Environmental Resource Center, “een van de belangrijkste voordelen van het eten van lokale, seizoensgebonden producten is de verhoogde voedingswaarde.” Deze onderzoekster baseert haar verklaring op het feit dat “wanneer producten over lange afstanden worden vervoerd, ze worden geoogst voordat ze volledig rijp zijn en worden bedekt met pesticiden of andere conserveringsmiddelen om te voorkomen dat ze tijdens het vervoer bederven,” en ze concludeert dat ze daardoor aan voedingswaarde verliezen.

De groep onderzoekers van EUFIC is echter van mening dat het verlies aan voedingsstoffen verwaarloosbaar is, vergeleken met de globaal positieve impact op de gezondheid. “Hoewel opslag en vervoer in verband zijn gebracht met dalingen in sommige gehaltes aan spoorelementen, zijn de verliezen nog steeds minimaal in termen van de algemene gezondheidsvoordelen als je ze vergelijkt met het helemaal niet eten van groenten en fruit.”

Met andere woorden, lokale, seizoensgebonden producten helpen de koolstofvoetafdruk en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dankzij de wereldwijde productie heeft echter een groot deel van de planeet toegang tot een gezonde en gevarieerde voeding, die anders niet beschikbaar zou zijn. De sleutel ligt, zoals vaak het geval is, in het vinden van het juiste evenwicht.

The post Consumptie van lokale seizoensproducten appeared first on Tradecorp | NL.

]]>
https://tradecorp.nl/wp-content/uploads/2021/06/MicrosoftTeams-image-15.jpg